Jau trešo gadu pēc kārtas izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” ietvaros vairāk nekā 10 000 cilvēku apņēmās ēst mazāk dzīvnieku un vairāk augu produktu! Šogad izaicinājuma dalībnieki varēja piedalīties individuāli vai komandās, izvēloties vienu no trim līmeņiem un mēneša garumā savos e-pastos saņēmot gardas receptes, interesantus faktus, kā arī noderīgus padomus dabai draudzīgāka uztura ieviešanai ikdienā. Izaicinājuma rezultāti aprēķināti, balstoties uz dalībnieku atbildēm pieteikšanās formā, aptaujā uzreiz pēc izaicinājuma un augusta aptaujā aptuveni pusgadu pēc izaicinājuma.
Aptaujas atbildēs dalībnieki norāda, ka izaicinājums iedvesmo izmēģināt ko jaunu virtuvē, ēst veselīgāk un videi un dzīvniekiem draudzīgāk. Tas apliecina, ka “Neapēd zemeslodi” ir piedzīvojums, kas padara ēst gatavošanu aizraujošāku un piešķir ikdienas pārtikas izvēlēm dziļāku jēgu. To pierāda arī izaicinājuma rezultāti – pateicoties izmaiņām uzturā, izaicinājuma dalībnieki var lepoties ar patiesi nozīmīgu ietekmi:
Mēneša laikā dalībnieki ietaupīja tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, ar vieglo automašīnu aizbraucot no Rīgas līdz Portugāles galvaspilsētai Lisabonai un atpakaļ 143 reizes! Savukārt, dalībniekiem turpinot pieturēties pie augusta aptaujā norādītā uztura, līdz gada beigām tiks aiztaupīts tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, 211 reizes aizbraucot no Rīgas līdz Keiptaunai pašos Āfrikas dienvidos un atpakaļ!*
Vienā mēnesī netika apēsti vismaz 9334 dzīvnieki, un visa gada laikā, dalībniekiem turpinot ievērot pusgada aptaujā norādīto uzturu, tiks aiztaupīti vismaz 47 288 dzīvnieku!*
Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto novēroja pozitīvas izmaiņas ķermenī, piemēram, viegluma sajūtu, labāku pašsajūtu, vairāk enerģijas un ādas uzlabojumus!
Dzīvnieku produktu patēriņu visā pasaulē samazina arvien vairāk cilvēku. Piemēram, Rietumeiropā, kā liecina “Good Food Institute” pētījuma dati, vairāk nekā 50% iedzīvotāju pēdējo gadu laikā ir sākuši ēst mazāk gaļas. Izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” dalībnieki iekļaujas šajās tendencēs, pēc janvāra lielākoties pieņemot fleksitāriešiem raksturīgus uztura paradumus – gaļu uzturā lietojot pāris reizes nedēļā vai retāk.
Ja pirms izaicinājuma gaļu katru dienu ēda aptuveni viens no četriem dalībniekiem, tad pusgadu pēc izaicinājuma šādu uzturu piekopj vairs tikai aptuveni viens no divdesmit.
Dubultojies dalībnieku skaits, kas gaļu uzturā lieto vien pāris reizes mēnesī vai retāk. Pirms izaicinājuma šādu uzturu piekopa katrs desmitais, pusgadu pēc – gandrīz katrs piektais.
Dalībnieku rezultāti un izaicinājuma laikā novērotās pārmaiņas ķermenī sakrīt ar pasaules vadošo veselības organizāciju un uztura speciālistu vēstījumu – dzīvnieku produktu aizstāšana uzturā ar augu valsts produktiem līdzi var nest dažādus veselības ieguvumus. Izaicinājuma aptaujas rezultātos redzami biežākie īstermiņa ieguvumi – pozitīvas izmaiņas ķermenī novēroja gandrīz divas trešdaļas aptaujāto, visvairāk izceļot viegluma sajūtu un labāku pašsajūtu, kā arī vairāk enerģijas, svara kritumu un ādas uzlabojumus.
Mēnesi ēst vegāniski apņēmās 31% dalībnieku, tikpat daudz cilvēku izmeģināja pilnībā veģetāro līmeni, bet visvairāk dalībnieku izmēģināja pirmo līmeni jeb ēst veģetāri trīs reizes nedēļā (38%). Dažādie līmeņi sniedz iespēju izvēlēties sev vispiemērotāko izaicinājumu, un rezultāti liecina, ka tas palīdz veiksmīgi pieturēties pie apņemšanās.
Vidēji trīs no četriem dalībniekiem norāda, ka pieturēties pie izvēlētā līmeņa bija viegli. Tātad dzīvnieku valsts produktus aizstāt ar augu alternatīvām pa spēkam ir teju ikkatram!
Loti svarīgs ir arī līdzcilvēku atbalsts un apkārtējo sapratne. Izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” pozitīvā tendence ir nemainīga – redzamas pozitīvas izmaiņas sabiedrības attieksmē pret dzīvnieku produktu samazināšanu uzturā. Ja 2021. un 2022. gadā “izvēles skaidrošanu apkārtējiem” kā vislielāko sarežģījumu norādīja attiecīgi 24,5% un 15,5% dalībnieku, tad šogad tas bija aktuāli vairs tikai 4,5%.
“Mani satrauca tas, kā dzīvesbiedrs uztvers šo mēnesi, kurā mums visiem gatavoju augu valsts ēdienus vismaz 3 reizes nedēļā (reizēm saplānoju pat visu nedēļu tikai ar augu valsts ēdieniem). Bet mans satraukums bija veltīgs. Pēc tam, kad vienu dienu biju pagatavojusi mums tomātu risoto pēc E.Sandera receptes, nākamajā dienā draugs pārnāca mājās, sakot: "Mīļumiņ, es Tev kaut ko nopirku!" Viņš sniedz man E.Sandera grāmatu "Augu valsts ēdieni" un saka: "Man ļoti garšoja! Gatavojam vēl!" Ai, cik es biju priecīga! :) Paldies jūsu komandai par šo mēnesi!”
“Par izaicinājumu man pastāstīja vīrs, kurš par to izlasīja internetā. Tā nu es pieteicos un esmu priecīga. Man bija vajadzīgs šis solis, lai atteiktos no gaļas pilnībā. Zivi ēdu reizi, divas mēnesī, domāju, bet ka atteikšos arī no tās. Par piena produktiem vēl neesmu pārliecināta, bet ēdu tikai sieru, krēmsieru, reti jogurtu un krējumu. Domāju, ja būšu drosmīgāka un mēģināšu jaunus produktus, tad atteikšos arī no tiem. Kādu laiku neēdot gaļu, to pagaršoju, un man tā likās pilnībā bezgaršīga. Jutu tikai struktūru, kura man ne visai patika. Tā jau trīs nedēļas esmu pilnībā “meat free”! 🤗”
“Kopumā mēnesis pagāja ļoti ātri. No sākuma likās, kā es dažas dienas neēdīšu gaļu vai dzīvnieku produktus. Bet kopumā to par nevarēja just un saprast, jo alternatīvas bija dikti garšīgas. No augu produktiem var labi un sātīgi paēst. Man likās, ka negūšu sāta sajūtu, jo tā parasti parādās pēc gaļas. Bet tā nebija. Un vispār – ēdot svaigu pārtiku vismaz dažas dienas, tiešām ir viegluma sajūta. Paldies par tik milzīgu ieguldītu darbu! Tas tiešām ir tā vērts!”
“Man ir ļoti liels prieks, ka pieņēmu šo izaicinājumu. Sākumā likās, ka būs grūtāk nekā patiesībā izrādījās. 1. janvārī nogrēkoju ar picu ar vistas gaļu, bet pārējo laiku neēdu gaļu. Ļoti patika pamēģināt vietējās kafejnīcas ar vegānisku ēdienkarti, kā arī citu kafejnīcu veģetārās opcijas. Atklāju daudz vietas uz kurām noteikti iešu vēl. Veikalos pieejamais vegānais sortiments ir ļoti labs aizstājējs ierastiem gaļas produktiem. Īpašs atklājums man ir "LifeTree" firmas siers. Šis mēnesis man līdz galam pierādīja, ka bez gaļas produktiem varu mierīgi dzīvot, un esmu pieņēmis lēmumu, ka mājās vairs gaļu no veikala vai tirgus nenesīšu, un pirkšu vegāniskus/veģetārus produktus. Gaļu ēdīšu tikai ārpus mājas, ja noteiktā vietā/restorānā veģetāru alternatīvu nebūs. Paldies par šo izaicinājumu. Ideja ir lieliska, un nākamgad jau varētu mēģināt vegānisko izaicinājumu.”
“Paldies par to, ko darāt! Ar katru gadu aizvien vairāk apzinos, saprotu un ikdienā piekopju veselīgu dzīvesveidu, samazinot dzīvnieku produktu lietošanu uzturā un daudz vairāk iekļaujot augu valsts produktus. Jūtos harmonijā ar sevi, ja varu palīdzēt gan dzīvniekiem, gan videi. :)”
“Vislabākais, ka nepietrūkst gaļas un piena produktu. Var garšīgi un sātīgi paēst. Ģimene arī priecājās, jo bija savādāka ēdienkarte. Liekas, ka ar dārzeņiem neko nevar uztaisīt, bet patiesībā var pagatavot daudz un dažādus ēdienus. Ieejo veikalā, vairāk laika pavadu pie dārzeņu stendiem un konserviem, nevis gaļas produktiem. Vislabāka atziņa – bērnam, kuram ir 6 gadi, ļoti garšoja puķkāposti, un brīnījās, ka tie nav vistu nageti. Katru gadu, šķiet, vairāk un vairāk uzēmumi iesaistās izaicinājumā, un ir vieglāk pāest ārpus mājas un sameklēt produktus, kas papildina ēdienkarti. Par to arī liels prieks un pateicība. Smieklīgākais – ar vecāka gadu gājuma cilvēkiem runāt par vegānismu, un kāpēc esmu to izvēlējusies. “Bez gaļas nevar iztikt, tur ir visi vitamīni," tomēr ar katru gadu paliek labāk, jo, kā ar visiem jauniem vai citādākiem cilvēku uzskatiem, var mainīt domas arī cilvēkiem, kuri visu dzīvi ir dzīvojuši savā pasaulē. Tas tikai nozīmē, ka par šo sabiedrībā ir jārunā vairāk un vairāk. Paldies par šo! :)”
Izaicinājumam var pieteikties mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv!
*Rezultāti iegūti, balstoties uz “ProVeg International” aprēķiniem un izaicinājuma dalībnieku sniegtajiem uztura datiem.
Latvijā vispārdotākās majonēzes "Francis" ražotājs – SIA “Balttur-R” – apņēmies pilnībā noslēgt pāreju prom no sprostu olām visā savā produkcijā līdz 2027. gada 1. janvārim.
Šogad rekordliels skaits jeb vairāk kā 13 000 cilvēku janvāri uzsāka ar apņemšanos ēst mazāk dzīvnieku produktu, tos aizstājot ar augu produktiem izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” ietvaros.
"Dzīvnieku brīvība" meklē atbildīgus un ambiciozus cilvēkus, kuri vēlas ar savu darbu sasniegt vislabākos rezultātus dzīvnieku labā.
Izsludināta labdarības akcija, kuras ietvaros līdz 31. augustam iespējams klausīties dzejas lasījumus pa telefonu, vienlaikus ziedojot "Dzīvnieku brīvības" darbam.
Latvijā vadošais piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” ciešā sadarbībā ar piegādātājiem spējis pāriet no sprostos dētu olu uz kūtī dētu olu izmantošanu pankūku ražošanā.
Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Laureātu vidū ir tādi uzņēmumi kā Lidl, Atlantika, Alpro, Avenei, Orkla u.c.