Šogad rekordliels skaits jeb vairāk kā 13 000 cilvēku janvāri uzsāka ar apņemšanos ēst mazāk dzīvnieku produktu, tos aizstājot ar augu produktiem izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” ietvaros. Ik gadu vairums dalībnieku izaicinājumu uzsāk pirmo reizi, bet daļai janvāris kā zemeslodes saudzēšanas mēnesis ir kļuvis par tradīciju!
Izaicinājums ir pielāgots cilvēkiem ar dažādiem uztura paradumiem – dalībnieki varēja izvēlēties vienu no trim līmeņiem, un mēneša garumā savos e-pastos saņēma gardas receptes, interesantus faktus, kā arī noderīgus padomus dabai draudzīgāka uztura ieviešanai ikdienā. Izaicinājuma rezultāti aprēķināti, balstoties uz dalībnieku atbildēm pieteikšanās formā, aptaujā uzreiz pēc izaicinājuma un augusta aptaujā aptuveni pusgadu pēc izaicinājuma.
Aptaujas dalībnieki izaicinājumu raksturo kā nozīmīgu iedvesmas avotu izmēģināt ko jaunu virtuvē un pārskatīt savus uztura paradumus, ēdot veselīgāk, dabai un dzīvniekiem draudzīgāk, kas ļauj pievērst uzmanību gan savai veselībai, gan vides problēmām. “Neapēd zemeslodi” ir piedzīvojums, kas padara ēst gatavošanu aizraujošāku un piešķir ikdienas pārtikas izvēlēm dziļāku jēgu. To apliecina arī izaicinājuma rezultāti – pateicoties izmaiņām uzturā, izaicinājuma dalībnieki var lepoties ar patiesi nozīmīgu ietekmi:
Iespaidīgs CO2 izmešu samazinājums. Tikai viena mēneša laikā ietaupīts tik liels CO2 izmešu daudzums, kas rastos ar vieglo automašīnu aizbraucot no Rīgas līdz Portugāles galvaspilsētai Lisabonai un atpakaļ 398 reizes! Savukārt, dalībniekiem turpinot pieturēties pie augusta aptaujā norādītā uztura, līdz gada beigām tiks aiztaupīts tik daudz CO2 izmešu, cik rastos, 295 reizes aizbraucot no Rīgas līdz Keiptaunai pašos Āfrikas dienvidos un atpakaļ!*
Dzīvnieki. Izaicinājuma laikā netika apēsti vismaz 14 469 dzīvnieki. Spriežot pēc pusgada aptaujas rezultātiem, un pieņemot, ka uztura paradumi netiks mainīti līdz 2024. gada beigām, šogad tiks aiztaupīti vismaz 71 284 dzīvnieki!
Pozitīvas izmaiņas ķermenī. Vairāk nekā divas trešdaļas aptaujāto novēroja pašsajūtas uzlabošanos, viegluma sajūtu, vairāk enerģijas un ādas uzlabošanos.
Dzīvnieku produktu patēriņu visā pasaulē samazina arvien vairāk cilvēku. Piemēram, Rietumeiropā, kā liecina “Good Food Institute” pētījuma dati, vairāk nekā 50% iedzīvotāju pēdējo gadu laikā ir sākuši ēst mazāk gaļas. Pēc SKDS datiem, Latvijā to dara vai vēlas darīt teju trešdaļa iedzīvotāju, savukārt jauniešu vidū – gandrīz puse. Arī izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” dalībnieki iekļaujas šajās tendencēs, pēc janvāra lielākoties pieņemot fleksitāriešiem raksturīgus uztura paradumus jeb gaļu uzturā lietojot pāris reizes nedēļā vai retāk.
Gaļas patēriņa samazināšana izaicinājuma dalībnieku vidū turpinās katru gadu. Ja pirms izaicinājuma gaļu katru dienu ēda aptuveni viens no trim dalībniekiem, tad pusgadu pēc izaicinājuma šādu uzturu piekopj vairs tikai aptuveni viens no divdesmit.
Attiecīgi dubultojies dalībnieku skaits, kas gaļu uzturā lieto vien pāris reizes mēnesī vai retāk. Ja pirms izaicinājuma šādu uzturu piekopa vien katrs desmitais, tad pusgadu pēc jau gandrīz katrs ceturtais, tā kā gaļas patēriņu samazināja cilvēki, kas sākotnēji to ēda pāris reizes nedēļā vai katru dienu.
Izaicinājuma dalībnieku minētie veselības ieguvumi iet roku rokā ar pasaules vadošo veselības organizāciju un uztura speciālistu viedokli – dzīvnieku produktu aizstāšana ar augu valsts produktiem veicina dažādus veselības ieguvumus. Aptaujas rezultātos kā izteiktākie īstermiņa ieguvumi atzīmēti: viegluma sajūta, labāka pašsajūta, vairāk enerģijas, liekā svara kritums un ādas uzlabojumi. Pozitīvas izmaiņas ķermenī novērojuši gandrīz divas trešdaļas aptaujas dalībnieku.
Izaicinājuma dalībniekiem ir iespēja izvēlēties vienu no trīs līmeņiem. Ēst vegāniski apņēmās 16% dalībnieku, veģetāri – 24%, savukārt samazināt gaļas patēriņu, ēdot veģetāri trīs reizes nedēļā – 60%. Dažādie līmeņi sniedz iespēju izvēlēties sev vispiemērotāko izaicinājumu, un rezultāti liecina, ka tas palīdz veiksmīgi pieturēties pie apņemšanās.
Pēc izaicinājuma dalībnieku domām, pieturēties pie izvēlētā līmeņa bija viegli, jo vidēji trīs no četriem aptaujas dalībniekiem atzīmēja, ka izaicinājums grūtības nesagādāja. Tātad dzīvnieku valsts produktus aizstāt ar augu alternatīvām pa spēkam ir teju katram!
Balstoties uz ikgadējām “Neapēd zemeslodi” aptaujām, apkārtējie kļūst arvien saprotošāki un atvērtāki uztura izmaiņām par labu augu produktiem. Vien piecu gadu laikā vērojama pozitīva tendence sabiedrības uztverē. Ja 2020. gadā 34% izaicinājuma dalībnieku kā lielāko sarežģījumu uzsvēra “izvēles skaidrošanu apkārtējiem”, tad šogad to kā apgrūtinājumu atzīmēja vien 4,8%.
“Pirmkārt, es vienmēr esmu apgalvojusi, ka esmu gaļas cilvēks, un nekas to nevar mainīt. Bet jāteic, ka decembris ar visiem svētkiem bija tā nogurdinājis, ka labprāt metos iekšā izaicinājumā. Biju sajūsmā par katru e-pastu! Pēc mēneša izaicinājuma likās - vai tiešām viss?! Es gribu vēl. Un tā sākas visādi eksperimenti ar veikalos atrodamajiem vegāniskajiem produktiem, un mana sajūsma un labā pašsajūta tikai vairojās. Abi ar vīru esam priecīgi. Tiesa gan, vīra veselības dēļ daudzus vegāniskos produktus neēdam vai aizstājam ar citiem. Bet kopumā dzīve ir gājusi tikai uz augšu!”
“Ar nepacietību gaidu nākamo izaicinājumu, kur jau mēģināšu pāriet uz veģetāro uzturu. Tas ir gards, veselīgs un saudzīgāks. Jūsu piedāvātās receptes ir burvīgas, vēl tagad gatavoju tās un priecājos, cik gardi. Paldies, ka devāt iespēju piedalīties un baudīt šo piedzīvojumu.”
“Lai cik dīvaini varētu likties - bez gaļas arī var paēst! Secinājums tikai viens. 😁 Tik daudz ēdienu, produktu un garšu atklāts! Aizvien vairāk atklājam, jo bērnam ir alerģija pret olām, pienu un tos saturošajiem produktiem!”
“Izaicinājums ir lieliski noderējis ar receptēm, jo ir līdzcilvēki, kuriem bijis nepieciešams mainīt ēdienkarti uz vegānisku, un ar šīm receptēm esmu nomierinājusi cilvēkus, ka IR ko ēst, un ir garšīgi! Tā iespaidā vairāk arī pati skatos uz vegānisko pusi. Prieks, ka varu palīdzēt, un ir ko ieteikt citiem, kā arī nomierināt, ka bez dzīvnieku valsts produktiem ir tik bagātīgas ēdienu garšas.”
“Paldies par šo izaicinājumu! Svarīgākā lieta, ko esmu pamanījusi no ēdienkartes maiņas - vairākas veselības problēmas ir sakārtojušās pašas no sevis (gan fiziskās, gan arī trauksme), un enerģija pietiek visam.”
“Ļoti iepatikās, ka vegāniskas pārtikas produktu klāsts Latvijas veikalos un kafejnīcās papildinās, ar to palīdzību būs ērtāk pilnīgi atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem, ēst vegāniski un veidot apkārtējo pasauli draudzīgāku dzīvniekiem!”
“Paldies! Izaicinājums pirms trīs gadiem palīdzēja man atteikties no piena produktiem, īpaši no sieriem un biezpiena. Tas iedvesmoja mani pašai gatavot smēriņus, burkānlasi, baklažānu smeķi utt. Un vēl arī nenovērtējamās receptes! Priekā!🌿”
Izaicinājumam var pieteikties mājaslapā www.neapedzemeslodi.lv!
*Rezultāti iegūti, balstoties uz “ProVeg International” aprēķiniem un izaicinājuma dalībnieku sniegtajiem uztura datiem.
Latvijā vispārdotākās majonēzes "Francis" ražotājs – SIA “Balttur-R” – apņēmies pilnībā noslēgt pāreju prom no sprostu olām visā savā produkcijā līdz 2027. gada 1. janvārim.
"Dzīvnieku brīvība" meklē atbildīgus un ambiciozus cilvēkus, kuri vēlas ar savu darbu sasniegt vislabākos rezultātus dzīvnieku labā.
Izsludināta labdarības akcija, kuras ietvaros līdz 31. augustam iespējams klausīties dzejas lasījumus pa telefonu, vienlaikus ziedojot "Dzīvnieku brīvības" darbam.
Latvijā vadošais piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” ciešā sadarbībā ar piegādātājiem spējis pāriet no sprostos dētu olu uz kūtī dētu olu izmantošanu pankūku ražošanā.
Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Laureātu vidū ir tādi uzņēmumi kā Lidl, Atlantika, Alpro, Avenei, Orkla u.c.