30. jūlijā, Rīgā, Lastādijas kultūras kvartālā notikušais Vegānfestivāls par spīti lietum pulcēja ap 3000 apmeklētāju, kuri visas dienas garumā baudīja dažādus augu valsts ēdienus un apguva ar vegānismu saistītas zināšanas un prasmes diskusijās un meistarklasēs.
Vegānfestivālā Lastādijā šogad vairāk nekā 30 ēdinātāji un tirgotāji apmeklētājiem piedāvāja 100% augu valsts maltītes no latviešu, spāņu, franču, itāļu, Tuvo Austrumu, svaigēdāju un street food virtuvēm, kā arī inovatīvus produktus no vietējiem un ārzemju ražotājiem – gaļas, zivju un piena produktu alternatīvas, dažādas uzkodas un saldumus.
Uz skatuves notika ēdiena gatavošanas meistarklases, kā gardi un vienkārši pagatavot tofu un augu izcelsmes alternatīvas pienam, majonēzei, krējumam un kefīram.
Diskusijā par augu valsts uztura perspektīvām biznesā sarunājās uzņēmumu "Lidl", "Smiltenes piens" un "Avenei" pārstāvji. Ar vegāniska uztura priekšrocībām sportā dalījās profesionāli sportisti un sporta entuziasti, kā basketbolists Kaspars Vecvagars, ginesa rekordu īpašnieks airēšanā pāri pasaules okeāniem Kārlis Bardelis, riteņbraucējs Helvijs Sebris un kalnu taku skrējēja Ilze Kraukle. Par vegānismu ģimenē un bērnu audzināšanā sarunājās dzemdību eksperte Karlīna Elksne, farmakoloģe un māmiņa Irina Belugina un uzturzinātnes studente un māmiņa Laura Luīze Rikmane.
“Vegānisks jeb augu valsts uzturs mūsdienās kļūst arvien populārāks, jo cilvēki arvien vairāk apzinās tā milzīgās priekšrocības,” komentē Vegānfestivāla koordinatore Ulrika Skakovska. “Augu valsts ēdieni ir ne vien ļoti daudzveidīgi un gardi, bet arī būtiski palīdz saudzēt klimatu, dabu, dzīvniekus un pašu veselību. Aicinām ikvienu pievienoties mūsdienīgas ēšanas kustībai, ikdienas uzturā samazinot gaļas patēriņu un ieviešot vairāk augu valsts produktu!”
Vegānfestivālu rīkoja sabiedriskā labuma organizācija “Dzīvnieku brīvība”, kuras misija ir izbeigt dzīvnieku ciešanas industriālajā lopkopībā.
Lastādijas kultūras kvartāls ir biedrības “FREE RIGA” un dažādu mākslinieku, sabiedrisko un kultūras darbinieku pašorganizētā teritorija, kur atrodas lielizmēra lapsas skulptūra “Dzimuši brīvībai”, apģērbu maiņas punkts “Brīvbode” un citi apskates objekti. Vegānfestivāla laikā ar performanci uzstājās Lastādijas rezidents, gaisa akrobāts Roberts Frišenfelds.
Latvijā vispārdotākās majonēzes "Francis" ražotājs – SIA “Balttur-R” – apņēmies pilnībā noslēgt pāreju prom no sprostu olām visā savā produkcijā līdz 2027. gada 1. janvārim.
Šogad rekordliels skaits jeb vairāk kā 13 000 cilvēku janvāri uzsāka ar apņemšanos ēst mazāk dzīvnieku produktu, tos aizstājot ar augu produktiem izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” ietvaros.
"Dzīvnieku brīvība" meklē atbildīgus un ambiciozus cilvēkus, kuri vēlas ar savu darbu sasniegt vislabākos rezultātus dzīvnieku labā.
Izsludināta labdarības akcija, kuras ietvaros līdz 31. augustam iespējams klausīties dzejas lasījumus pa telefonu, vienlaikus ziedojot "Dzīvnieku brīvības" darbam.
Latvijā vadošais piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” ciešā sadarbībā ar piegādātājiem spējis pāriet no sprostos dētu olu uz kūtī dētu olu izmantošanu pankūku ražošanā.
Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Laureātu vidū ir tādi uzņēmumi kā Lidl, Atlantika, Alpro, Avenei, Orkla u.c.