Iesaistoties Lieldienu dzīvnieku aizsardzības akcijā “Atbrīvo!”, 12 Latvijas restorāni, kafejnīcas un bāri pavisam 31 lokācijās Rīgā, Liepājā, Ogrē, Rēzeknē, Jelgavā un Daugavpilī apņēmušies pilnībā atteikties no sprostos dētu olu izmantošanas, tādējādi uzlabojot dzīves apstākļus tūkstošiem vistu. Akcijas dalībnieki aicina ikvienu gan Lieldienās, gan ikdienā rūpēties par dzīvnieku labklājību un neatbalstīt vistu ieslodzīšanu būros.
Gaidot Lieldienas, pilnībā atteikties no sprostos dētu olu izmantošanas apņēmušies “Putni”, “Pilsētas Elpa” un “Academia” Jelgavā, “Bea Basil”, “Miit”, "Stockpot", “Cafe TRE” Rīgā, “Mr. Biskvīts” Siguldā, “Grēēks” un “Maestro Design Hotel and Restaurant” Liepājā, “Picas meistars” picērijas Rīgā, Rēzeknē un Ogrē, kā arī piecpadsmit “Ezītis miglā” bāri Rīgā, Ogrē un Daugavpilī. Daļa no šiem restorāniem ziņo, ka jau neizmanto un arī turpmāk neizmantos sprostos dētas olas, bet daļa pāreju uzsāk tagad, nosakot termiņu, līdz kuram pilnībā pāries uz tikai kūtīs vai brīvos apstākļos dētām olām.
“Picas meistars”, kam ir piecas picērijas Rīgā, Ogrē un Rēzeknē, savā paziņojumā raksta: “Šajā pirmssvētku laikā, kad pamazām gādājam visu Lieldienu olu krāsošanas aktivitātēm, aicinām ikvienu pievērst uzmanību olu izcelsmei un atbalstīt vistiņu dzīves apstākļu uzlabošanos. Arī turpmāk apņemamies atbalstīt dzīvniekiem draudzīgas idejas un savās receptēs neizmantot sprostos dētas olas.”
Liepājā esošais “Maestro Design Hotel and Restaurant”, kas savos ēdienos izmanto tikai brīvās turēšanas apstākļos dētas olas, paziņojumā min: “Kopš pašas pirmās restorāna atvēršanas dienas, esam atteikušies no sprostos turēto vistu olām. Aicinām būt atbildīgiem, izvēlēties brīvās turēšanas apstākļos dētas olas un atbalstīt vietējās saimniecības.”
Savukārt “Ezītis miglā” tīkls, kurā ietilpst 15 kafejnīcas Rīgā, Ogrē un Daugavpilī norāda: ”Ezītis miglā vienmēr ir bijis par attīstību un kvalitātes celšanu. Šodien iestājamies par dzīves kvalitātes celšanu vistām – esam uzsākuši pāreju tikai uz kūtī vai brīvās turēšanas apstākļos audzētu vistu oliņu izmantošanu mūsu produktos! Tikai visi kopā varam veidot labāku pasauli sev un citiem!
Biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere komentē: “Prieks redzēt, cik strauji notiek pozitīvas pārmaiņas dzīvniekiem. Šāda uzņēmumu sociāli atbildīga rīcība aiztaupa ļoti daudz ciešanu dzīvniekiem. Tūkstošiem vistas var beidzot izplest spārnus un viņām vairs nebūs jānīkst drausmīgos sprostos, visu mūžu saspiestībā stāvot uz metāla režģa.”
Pieaugot sabiedrības informētībai par dējējvistu dzīves apstākļiem sprostu sistēmās, arvien vairāk uzņēmumu pasaulē un Latvijā nolemj pāriet uz ārpus sprostiem dētām olām. Pieņemot sociālās atbildības politikas dzīvnieku labturībā, restorāni, viesnīcas, veikalu tīkli veicina reformas olu ražošanas industrijā – ražotāji pakāpeniski atsakās no sprostu sistēmām, uzlabojot dējējvistu dzīves apstākļus.
Latvijā vispārdotākās majonēzes "Francis" ražotājs – SIA “Balttur-R” – apņēmies pilnībā noslēgt pāreju prom no sprostu olām visā savā produkcijā līdz 2027. gada 1. janvārim.
Šogad rekordliels skaits jeb vairāk kā 13 000 cilvēku janvāri uzsāka ar apņemšanos ēst mazāk dzīvnieku produktu, tos aizstājot ar augu produktiem izaicinājuma “Neapēd zemeslodi” ietvaros.
"Dzīvnieku brīvība" meklē atbildīgus un ambiciozus cilvēkus, kuri vēlas ar savu darbu sasniegt vislabākos rezultātus dzīvnieku labā.
Izsludināta labdarības akcija, kuras ietvaros līdz 31. augustam iespējams klausīties dzejas lasījumus pa telefonu, vienlaikus ziedojot "Dzīvnieku brīvības" darbam.
Latvijā vadošais piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” ciešā sadarbībā ar piegādātājiem spējis pāriet no sprostos dētu olu uz kūtī dētu olu izmantošanu pankūku ražošanā.
Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Laureātu vidū ir tādi uzņēmumi kā Lidl, Atlantika, Alpro, Avenei, Orkla u.c.