Kopsavilkums no Viva! pētījuma"Envirocidal: How livestock farming is killing the planet".
Tulkojusi Alise Redviņa.
Globālā sasilšana nav tikai paredzējums – tā notiek šeit un tagad, mums visapkārt. Tā ir notikusi jau iepriekš: pirms aptuveni 55,5 miljoniem gadu, kad piepeša un strauja CO2 līmeņa palielināšanās atmosfērā izraisīja Zemes temperatūras celšanos par 8°C. Tas būtiski izmainīja visu dzīvo dabu, un planētai vajadzēja 200 000 gadu, lai atkoptos.
Šoreiz globālo sasilšanu izraisījusi cilvēka darbība – un lopkopība ir viens no tās galvenajiem vaininiekiem. Siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijām lopkopībā ir dažādi cēloņi: bioloģiskā fermentācija (govīm atraugājoties un palaižot gāzes, izdalās metāns); gāzes, kas izdalās no dzīvnieku mēsliem; mežu izciršana, lai iegūtu platības ganībām un dzīvnieku barībā izmantotās sojas audzēšanai; ganību augsnē esošā oglekļa daudzuma samazināšanās; enerģija, kas tiek patērēta dzīvnieku barības un gaļas ražošanā, apstrādē un transportēšanā; slāpekļa oksīda izdalīšanās no mēslošanas līdzekļiem.
Pasaules valdības ir vienojušās mēģināt ierobežot Zemes vidējās temperatūras pieaugumu līdz +2°C virs pirmsindustriālā līmeņa – kritiska sliekšņa, kura pārkāpšana, pēc zinātnieku domām, radītu postošas sekas. Pagaidām mums tas neizdodas – 2015. gadā tika reģistrēts visu laiku augstākais SEG daudzums atmosfērā, un pasaules temperatūras pieaugums pārsniedza 1°C slieksni. Tātad pašlaik jau esam pusceļā līdz 2°C robežai un ļoti tuvu 1.5°C atzīmei. Ja mēs gribam novērst vides katastrofu, mums jārīkojas nekavējoties.
Daži eksperti brīdina, ka pašreizējās tendences varētu planētas temperatūru palielināt par 4-5°C līdz šī gadsimta beigām. Ja brīdinājumi netiks ņemti vērā, cilvēces radītās klimata pārmaiņas izraisīs daudzus un dažādus iepriekš nepieredzētus veselības un dzīvības apdraudējumus: polārā ledus izkušanu, jūras līmeņa celšanos, plūdus, sausumu, ūdens trūkumu, bioloģiskās daudzveidības zudumu, viesuļvētras, badu, infekcijas slimību uzliesmojumus, konfliktus un karadarbību.
Tas varbūt izklausās pēc zinātniskās fantastikas, bet daži zinātnieki apgalvo: ja mēs tūlīt nerīkosimies, lai mazinātu klimata pārmaiņas, mēs varētu nonākt situācijā, kas līdzīga futūristiskajā filmā “Trakais Makss: Skarbais ceļš” ("Mad Max: Fury Road") redzamajai sausuma un ciešanu pilnajai pasaulei.
Pārtikas ražotājiem tiecoties apmierināt pasaules iedzīvotāju arvien pieaugošo apetīti pēc gaļas, lopkopības radīto emisiju daudzums turpina pieaugt. Vienīgais veids, kā to apturēt, ir mainīt mūsu ēšanas paradumus un drastiski samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanu. Energoefektīvo spuldžu lietošana vai parastā auto nomaiņa uz elektrisko dos maz, ja turpināsim ēst gaļas kotletes un burgerus.
Par spīti pasaules ekonomikas attīstībai, milzīgā nevienlīdzība starp pasaules bagātākajiem un nabagākajiem iedzīvotājiem, kā arī nepārtraukta pārtikas ražošanā izmantoto vides resursu noplicināšana gan sauzemē, gan jūrā neļauj mums atrisināt tik būtisku globālās sabiedrības veselības problēmu kā bads. Turklāt liela daļa saražotās pārtikas tiek izmesta. Ja visu ēdienu, kas pasaulē nonāk atkritumos, izmestu tikai viena valsts, tā būtu trešā gaisa piesārņojumu veicinošākā valsts pasaulē. Lielbritānijā vidusmēra ģimene ik gadu izmet mēslainē labas kvalitātes ēdienu 700 sterliņu mārciņu jeb 814 eiro vērtībā. [Red.: Arī Latvijā katru gadu milzīgs daudzums pārtikas produktu nonāk izgāztuvē – vismaz 113 kg uz vienu iedzīvotāju jeb 216 tūkstoši kilogramu kopumā.]
Pasaules pieprasījums pēc dzīvnieku izcelsmes produktiem turpinās pieaugt, ja valdība aktīvi neveicinās iedzīvotāju ēšanas paradumu maiņu. Ir skaidrs, ka vajadzīga stratēģiska, integrēta pieeja lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un visām citām nozarēm, kas saistītas ar vides resursu izmantošanu.
Vislabākais risinājums ir pārstāt pārtikā lietot dzīvnieku valsts produktus. Globāla pāreja uz uzturu, kurā ir mazāk gaļas un vairāk augļu un dārzeņu, varētu izglābt astoņus miljonus dzīvību līdz 2050. gadam, kā arī par divām trešdaļām samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Mēs varam runāt par ilgtspējīgiem energoresursiem un elektriskajiem automobiļiem – bet rīkosimies, mainot uztura paradumus!
Aug pieprasījums un inovācijas dzīvnieku izcelsmes produktu alternatīvām. Patērētāji par 2022. gada labākajām jaunajām alternatīvām Latvijā atzinuši sojas šašliku, auzu dzērienu, musli un zefīrus bez
Šonedēļ Saeima skatīs priekšlikumu samazināt PVN svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām, piena produktiem. Iniciatīvas virzītāji apgalvo, ka tas uzlabošot vietējo ražotāju konkurētspēju un nodrošināšot
13 pasaulē lielākās piena korporācijas rada vairāk siltumnīcefekta gāzu (SEG) nekā lielākie piesārņotāji fosilā kurināmā nozarē, ziņo starptautiskais Lauksaimniecības un tirdzniecības politikas
Pusdiennakti garas maiņas ar īsu pārtraukumu, pārapdzīvotība nolaistos mitekļos, niecīgas algas un sociālo garantiju neesamība – šādiem apstākļiem savus darbiniekus pakļauj ne viens vien gaļas
Pievienojoties globālai akcijai, 15. martā plkst. 15:30, Rīgā, Vērmanes dārzā notiks Globālais streiks nākotnei, kuru "Dzīvnieku brīvība" organizē kopā ar starptautisko neformālo jauniešu kustību